måndag 1 augusti 2011

Festivalrapport

Kanske är det dags att rapportera lite från festivalerna. Metaltown har jag ju redan sagt allt om, men Sonisphere och Tuska kanske förtjänar ett omnämnande?

Well, jag måste, i sann svensk anda, börja med vädret. På något outgrundligt sätt har vi lyckats ha fint väder under i princip hela juli. När vi åkte till Stockholm lämnade vi regnet på¨västkusten. Jag tror att det regnade en natt/morgon, men då sov vi. Resten av tiden var det strålande vackert väder. När vi sen åkte hem till västkusten så var det helt plötsligt omvända roller. Det regnade på östkusten och västkusten hade fint väder. Kanske lite tryckande hetta, men det regnade inte i alla fall. Skåne hälsade oss med strålande solsken och det började inte regna förrän vi lämnat landskapet igen. När vi sen lämnade västkusten för att åka till Stockholm för vidarebefordran till Helsingfors. Väderrapporten hotade med regn två av festivaldagarna, men det är bara att konstatera att man inte ska lita på norska vädersajter. Inte 100% i alla fall. Sammanlagt regnade det ca 10 minuter. Övrig tid var det mellan 25-30 grader varmt. Artisterna blev solbrända under sina timslånga framträdanden. I Sverige var det översvämningar och ösregn på menyn. Det upphörde dock så fort vi satte våra fötter på svensk jord igen. En vecka i Stockholm med solsken och ljuvligt väder och sen hem. Här regnar det tydligen varannan dag, men det har å andra sidan räddat mina blommor på balkongen och mina egenplanterade begonior är supervackra. De blå liljorna från Afrika är snarare lila och ser mest ut som blåklockor, men de är fina :)

Nåja, så till det mer musikaliska då. Sonisphere var trevligt, men i ärlighetens namn, om man ska ha svenska band så finns det så himla många mer intressanta än Arch Enemy och Mustasch. Inte ens In flames är speciellt roliga live när de inte får leka med pyro. Seventribe var dock lika vansinniga som vanligt och Kvelertak var såklart skitbra. Tyvärr så var den lilla scenen lite knepigt placerad och det blev jobbigt att stå där på asfalten och kolla på banden. Det enda som var riktigt illa var att de skrivit fel i programmet och lagt Mastodon tidigare på den lilla scenen vilket gjorde att vi missade dem helt och hållet. I övrigt bör väl nämnas att Söderstadion var en utmärkt konsertarena. Närheten till Globen City var skitbra. Om man inte ville betala 30 spänn för en flaska vatten kunde man gå ner till Ica och köpa en för en tia.
Så till den verkliga anledningen, Slipknot. Både jag och Elsie vaar helt betagna. Det här är ett så superproffsigt band att man bara blir helt blown away. Det är full fart från första ton. En fin detalj var att ca 3 minuter innan själva bandet gick på så kom några scenarbetare ut med Paul Grays overall, mask och bas. De stod där, centralt placerade hela konserten och påminde oss alla om bandets förlust. Mycket fint.
Efter själva festivalen gick vi på efterfest i Annexet och Elsie fick äntligen visa sitt leg. Flera gånger :)

Tuska var väldigt trevligt. Många bra band och en del helt oväntade favoriter. Hell från England t ex. Ett band som legat nere sen början på 80-talet men som bestämt sej för att bara ge det en chans. En fantastisk frontfigur som visade sej vara Shakespeare-tolkare till vardags, levde ut varenda låt och gjorde ganska slätstruken heavy metal oerhört intressant. Trevlig överraskning.
Devins headline-spelning var såklart underbar. Det är svårt att misslyckas när man har bra material, bra musiker och en av världens bästa scenpersonligheter. Svenska Witchery var himla bra och norska Enslaved och Kvelertak var skitbra. Eftersom det var dagen efter de tragiska händelserna i Oslo spelade båda banden med sorgband och det kändes helt rätt. De finska presentatörerna (som vi naturligtvis inte förstod mycket av) sa i alla fall något om Norge och att vi alla skulle "memento mori" dvs tänka på döden (alternativt de döda, mina kunskaper i latinsk grammatik är bristfälliga, om något.)
På det hela taget var Tuska en fin avslutning på en fin sommar.

Handarbete...tja, jag tröttnade på virkandet och så fort jag kom hem började jag sticka på en Pippi-tröja till Henning. Jag hade nästan glömt hur skönt det är att slösticka. :)

1 kommentar:

  1. -men nu är det väl dags för lite hundägarrapporter istället ?

    SvaraRadera