måndag 20 januari 2014

Hjärtefilten från Sandnes

En av mina lokala garnaffärer drog igång ett välgörenhetsprojekt, eller rättare sagt Sandnes Garn drog igång det och affären hakade på och helt plötsligt satt jag där med illgrönt garn som skulle bli en filt.

Sagt och gjort. Hem med garnet och började väl sticka, men sen blev det julrush som vanligt och den gröna filten fick vänta.

Nåväl, så var det då dags att återuppta arbetet och då märker jag att jag har förlagt beskrivningen.
Inte för att det var en väldigt svår beskrivning, men det var nåt jag behövde kolla, och då tänker jag ju i min enfald att beskrivningen säkert finns på nätet.

Efter mycket googlande utan framgång fick jag idag slutligen svar från Sandnes att beskrivningen fanns på deras fb-sida, i ett inlägg från den 20/12.

Jag hittade det och bestämde mej för att lägga upp det här ifall någon annan skulle leta och svära.
Jag ska försöka komma ihåg att lägga upp en bild när den är klar.

Hjärtefilten från Sandnes.

Filten stickas i två stycken som sedan sys ihop. En del är mossstickad och den andra delen är rätstickad med effektfärg med ränder. Men ni får gärna göra andra varianter så länge filten blir ungefär 65 x 130 cm i storlek.
Dubbel mosstickning:
Varv 1: *2 rm, 2 am, upprepa från *-* v ut.
Varv 2: Sticka rm på rm och am på am.
Varv 3: *2 am, 2 rm, upprepa från *-* v ut.
Varv 4: Sticka rm på rm och am på am.
Upprepa dessa 4 v hela tiden.

Del 1:
Lägg upp 78 m med grundfärgen på stickor nr.7, sticka mosstickning, upp över. När stycket mäter ca 66cm, maskas alla maskorna av.
Del 2:
Lägg upp 78 m med grundfärgen på stickor nr.7. Sticka rätstickning, efter 20 varv, byt färg till effektfärgen och sticka med den i 2 varv, upprepa denna randning på vart 20:e varv, upp över till färdigt mått. Sticka till stycket mäter ca 66 cm. Maska av.
Sy ihop de två delarna med kaststygn.
Virka med fasta maskor runt hela filten med virknål 7, med valfri färg. Man kan blanda, ena sidan med effektfärg och den andra sidan med grundfärg t.ex.
Brodera sedan ett hjärta med efterstygn med effekt färgen, valfritt på filten. Antingen broderar du ett stort hjärta annars räcker det med ett litet.